The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino to wytwarzane jest z winogron białych (choć może być produkowane również z czerwonych). Posiada barwę od srebrzysto-zielonkawej poprzez żółto-złotawą do ciemnobursztynowej. Powstaje w wyniku fermentacji czystego soku z wyciśniętych winogron. Typowe aromaty win białych to jabłka, cytrusy, owoce tropikalne oraz kwiaty – lilie, frezje, rumianek. Wina białe zazwyczaj mają wyższą kwasowość od win czerwonych i najczęściej nie zawierają garbników (odpowiadających za cierpki smak). Właściwości ściągające wyczujemy, jeżeli trunek dojrzewał w drewnianych beczkach, ale i tak będą one znacznie delikatniejsze niż w winach czerwonych. Wina białe pasują do owoców morza, lekkich sałatek, ryb – a te o mocniejszej budowie można połączyć z białymi mięsami, również w cięższych, śmietanowych sosach.
Occhi di Ciumi od Al-Cantara to wino wytrawne, stworzone z winogron odmian Carricante oraz Grecanico uprawianych na winnicach okalających Etnę. Nad produkcją wina czuwał Salvatore Rizzuto, enolog zdobywający doświadczenie na winnicach Bordeaux i Piemontu.W nosie wino ujawnia subtelne nuty białych kw...
Villa di Chiesa od Cantina Santadi to białe wytrawne wino o wyraźnym beczkowym charakterze. W kieliszku trunek charakteryzuje się atrakcyjną, złotawą barwą z delikatnymi zielonkawymi odblaskami sugerującymi wczesną jeszcze fazę rozwoju. Bukiet aromatyczny Villa di Chiesa jest złożony i intrygujący, ...
Amador Diez od Cuatro Rayas jest limitowaną edycją białego wina, produkowaną z wyselekcjonowanych, najlepszych partii winogron Verdejo z winnic regionu Rueda. Nazwa trunku upamiętnia Amadora Dieza de Íscar, jednego z założycieli winnicy. Na bogactwo i złożoność smakową trunku wpływ bezpośredni ma sp...
Musujące wino z apelacji Valdobbiadene określone na podstawie stężenia cukru resztkowego mianem Extra Dry. Nalewając wino do kieliszka obserwujemy wyraźne spienienie powodujące później w ustach powstawanie gęstej i trwałej piany. Aromaty łatwo rozpoznawalne w bukiecie trunku to ananas, zielone jabłk...
Musujące wino z regionu Treviso, oznaczone klasyfikacją wytrawności Extra Dry. W ustach oprócz wyraźnej kwasowości wyczuwalny jest również lekki posmak słodyczy. Aromatycznie trunek jest bardzo łagodny a rozpoznawalny bukiet przypomina kompozycję akcentów grejpfruta, zielonego jabłka i ananasa. Muso...
Bezalkoholowy Riesling stanowi alternatywę dla tradycyjnego wina z procentami. Stworzony z myślą o osobach, które wybrały bezalkoholowy tryb życia, lub z innych powodów w ich diecie nie może pojawić się alkohol. Wino to stanowi doskonały dodatek do wielu rodzajów potraw. Pasuje np. do świeżych owców...
Wino wieloszczepowe z uprawianych na dolnośląskiej winnicy białych odmian winorośli. Podczas degustacji w kieliszku zobaczyć możemy wyraźną, złotawo-słomkową barwę. W nosie wyraźnie wyczuwalne są aromaty gruszki, brzoskwini, czarnej porzeczki, ananasa, limonki oraz kwiatów czarnego bzu. Piękny bukie...
Insolia-Carricante “Falde” to wyjątkowe wino, które łączy w sobie cechy dwóch szczepów winorośli: Insolia i Carricante. Charakteryzuje się przejrzystością i jasnosłomkowym kolorem z zielonkawymi refleksami. W bukiecie wina wyczuwalne są delikatne aromaty cytryny, dojrzałego mango, pieczonego jabłka ...
Połączenie dwóch znanych odmian winogron: Grauburgunder i Chardonnay, daje w postaci opisywanego tutaj wina harmonijną kompozycję smaków i aromatów. Bukiet wina jest świeży, o charakterze owocowym - wyraźnie wyczuwalne są w nim aromaty zielonego jabłka, gruszki i cytrusów, które pięknie komponują si...
Cientoquince White Blend to wysokiej jakości białe wino produkowane przez argentyńską winiarnię Bodegas La Rosa, położoną w regionie Mendoza. Nazwa wina nawiązuje do 115-letniej historii produkcji wina w winiarni. Wino składa się z mieszanki kilku lokalnie uprawianych odmian winogron. Cientoquince m...
Roero Arneis to białe wino pochodzące z regionu Piemont w północnych Włoszech. Nazwa "Arneis" odnosi się do odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane, natomiast “Roero” to piemonckie wzgórza, znane z unikalnych cech glebowych i klimatycznych przekładających się na specyficzny charakter wina....
Region winiarski Breedekloof znajduje się w zachodniej części Doliny rzeki Breede, będącej częścią Zachodniego Przylądka w Południowej Afryce. Dolina otoczona jest przez dwa pasma górskie i położona między Oceanem Atlantyckim a Klein Karoo. Panuje tam klimat zbliżony do śródziemnomorskiego. Zmiennoś...
Pochodzące z serca niemieckiego regionu winiarskiego Mosel, wino Sauvignon Blanc “M” od Markus Molitor, to wyraz czystej esencji tego szczepu. Markus Molitor, to jeden z najbardziej renomowanych producentów w regionie, słynie z tworzenia win cenionych za jakość i głębię smaku.W kieliszku odnajduje...
Zaraz po nalaniu trunku do kieliszka wyczuwalny jest jego średnio intensywny i przyjemny aromat. Bukiet składa się tutaj głównie z akcentów owoców tropikalnych, które nadają mu świeżości i soczystości. Wyczuwalne są także delikatne nuty cytrusowe oraz subtelne akcenty maślano-kokosowe.Smak Albariño ...
Wysoko oceniane przez krytyków, wino z argentyńskiej wytwórni Kaiken, z serii Ultra. Powstało z gron Chardonnay uprawianych w regionach winiarskich Lujan do Cujo oraz Uco Valley, w prowincji Mendoza. Charakter trunku wzmocniono 12 miesięcznym dojrzewaniem w dębowych baryłkach. Wino pachnie i smakuje...
Wino o barwie złotawej, przejrzyste; umiarkowana intensywność zabarwienia. Bukiet odmianowy, dojrzały - o umiarkowanej intensywności. Rozpoznawalne są tutaj aromaty dojrzałego ananasa, owoców mango, adresu, marakui i soku z kwiatów czarnego bzu. W ustach wyraźna kwasowość i rozgrzewanie alkoholu. Wi...
Prosecco Spumante to musujące wino z odmiany Glera. W smaku trunek jest wytrawny i przyjemnie orzeźwiający. Aromaty świeżych owoców oraz lekka struktura wina doskonale współgrają ze smakiem tradycyjnych włoskich przekąsek jak sałatka z mozarellą, pizza czy spaghetti z pomidorami. Doskonałe do koktaj...
Bardzo dobre prossecco. W smaku bogate, dobrze skomponowane. Idealne w 5°C. Pomimo, że to jedno z tanszych win musujących, to zdecydowanie warto je kupićJoanna
Jean Biecher to winiarnia z Alzacji, która od roku 1762 specjalizuje się w produkcji win z lokalnie uprawianych odmian.Wino Jean Biecher Pinot Gris jest produkowane z owoców zebranych ręcznie, a następnie fermentowanych w niskiej temperaturze, co pozwoliło zachować pełen smak i aromat odmiany. Wino ...
Balatonfüred-Csopak to region o umiarkowanym klimacie kontynentalnym, charakteryzującym się ciepłymi i słonecznymi latami oraz chłodnymi zimami. W regionie tym uprawa winorośli ma wielowiekową tradycję. Klimat i ukształtowanie terenu sprzyjają produkcji win o charakterze lekkim i świeżym, a szczegól...
Dolina Casablanca to jeden z najważniejszych regionów winiarskich w Chile, położony około 100 kilometrów na północny zachód od Santiago. Winiarstwo w tym regionie rozwinęło się w latach 80. XX wieku, kiedy poszukujący nowych terenów upraw winiarze, odkryli potencjał klimatu i gleb zachodniej części ...
Wbrew pozorom wino białe powstaje nie tylko z jasnych odmian winogron. Również ciemne winogrona mogą dać wino białe, tajemnica tkwi w oddzieleniu skórek i pestek winogron od pozostałej części owocu. Większość produkowanych na świecie białych win to wina wytrawne. Jest jednak całkiem sporo odstępstw od tej zasady. To, jakie białe wino wybrać, zależy wyłącznie od naszych preferencji smakowych oraz potraw, do których chcemy je serwować. Mimo popularności białych win wytrawnych bez problemu znajdziemy też białe wina półwytrawne, półsłodkie czy słodkie. Białe wino ma wiele zastosowań. Możemy podać je przed posiłkiem jako aperitif, do samego posiłku, jako deser, czy pomiędzy posiłkami jako orzeźwiający napój na upalny letni dzień.
Jakie kieliszki do białego wina?
Chcesz podać do posiłku białe wino i nie wiesz jakie kieliszki wybrać? Idealne kieliszki do wina białego powinny być nieco węższe i smuklejsze niż kieliszki do wina czerwonego. Białe wino nie wymaga, aż tak dużej powierzchni kontaktu z powietrzem w celu uwolnienia swoich aromatów. Białe wina podajemy najczęściej schłodzone, w związku z czym kieliszek do białego wina powinien mieć odpowiednio długą nóżkę. Umożliwia to trzymanie kieliszka za nóżkę, dzięki czemu nie ogrzewamy wina ciepłem naszych dłoni. Do młodych białych win o kwiatowych czy owocowych nutach wybieramy wąskie kieliszki o kształcie zbliżonym do tulipana. W przypadku win białych, nieco starszych, o bardziej złożonym bukiecie możemy wybrać szerszy kieliszek z lekko wydłużoną czaszą.
W jakiej temperaturze pić białe wino?
Zasadniczo wino białe podajemy w niższej temperaturze niż wino czerwone. Dużo zależy jeszcze od gatunku i rodzaju wina, które podajemy. Najbardziej schłodzone powinny być białe wina likierowe. Muscat de Frontignan czy Muscat de Rivesaltes podać możemy już w temperaturze 4°C. Wina musujące, jak Prosecco czy hiszpańska Cava serwujemy w przedziale od 8 do 10 stopni Celsjusza. Rocznikowe Szampany, wina z regionów Franciacorta i Cava, powinny być już nieco cieplejsze, tj. 10-12 stopni. Lekkie, pełne tropikalnych, owocowych aromatów wina ciche, jak: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscadet czy Riesling podajemy w temperaturze 8-10°C. Nieco bardziej złożone i cięższe białe wina, na przykład te z Burgundii, smakować będą lepiej, podane w wyższej temperaturze, idealnie 12 stopni Celsjusza.
Wino białe - kalorie
Białe wino ma zwykle nieco mniej kalorii niż odpowiadające mu smakiem wino czerwone. Różnica ta jest jednak naprawdę nieznaczna. W kieliszku (120 ml) białego wina wytrawnego znajduje się 79 kcal. Nieco bardziej kaloryczne są białe wina półwytrawne. W jednym kieliszku takiego wina jest niecałe 100 kcal. Najbardziej kaloryczne są oczywiście wina słodkie. Spożywając kieliszek takiego wina musimy liczyć się z tym, że ma on nieco ponad 110 kcal.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.