The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Al-Cantàra O'Scuru O'Scuru to wyjątkowej jakości czerwone wino pochodzące z wulkanicznych stoków Etny na Sycylii. Trunek ten dojrzewał przez rok w baryłkach z dębów francuskich, a nad jego produkcją czuwał Salvatore Rizzuto, enolog zdobywający doświadczenie na winnicach Bordeaux i Piemontu. O’Scuru ...
To klasyczne, czerwone wytrawne wino pochodzi z Panzano in Chianti. Miejscowość tą otacza typowy dla regionu Chianti, pagórkowaty krajobraz. Winnice obsadzone są tam głównie odmianą Sangiovese i rozciągają się w otoczeniu oliwnych gajów i lasów. Dzięki swojemu położeniu, klimatowi i glebie, okolice ...
Chianti Classico pochodzące z upraw w dolinie Pesa. Płynąca przez dolinę rzeka Pesa, jest jednym z dopływów rzeki Arno. Rzeka Pesa ma kluczowe znaczenie dla rolnictwa i winiarstwa w tym obszarze, dostarczając wodę niezbędną do nawadniania upraw, w tym winorośli, z których obszar ten słynie.Chianti C...
Susumaniello “70” od Cantine Falcone to wino pochodzące z regionu Apulia we Włoszech. Trunek produkowany jest z endemicznej odmiany winogron Susumaniello, uprawianej na 70 letniej winnicy.Podczas degustacji zachwyca intensywnym kolorem i bogatym bukietem aromatycznym. Charakterystycznymi cechami sma...
Wino Nebbiolo “Belgardo” jest znakomitym jakościowo przedstawicielem apelacji Terre Alfieri. Ten leżący w sercu Piemontu region winiarski podniesiono do rangi DOCG w roku 2020. Wina Nebbiolo z Terre Alfieri są znane z eleganckich aromatów kwiatowych i owocowych, a także z nut przyprawowych i ziemist...
Czerwone, wytrawne wino z Apulii. Primitivo di Manduria “70”, Cantine Falcone zwraca uwagę intensywnym bukietem i wyrazistym smakiem.Decydując się na zakup wina, warto pamiętać o charakterze odmiany oraz miejscu jej uprawy - w tym przypadku, Primitivo ze słonecznych winnic południa Włoch cechuje się...
Wino Rioja Crianza, dojrzewało przez 14 miesięcy w baryłkach z dębów amerykańskich. Trunek wymaga krótkiego napowietrzenia. Aromaty suszonej śliwki, dżemu jeżynowego, syropu klonowego, toffi oraz wanilii, łączą się w umiarkowanie intensywną kompozycję bukietu. Na podniebieniu wino jest ściągające i ...
Kaiken Indómito Malbec to wino z regionu Altamira w Uco Valley w Argentynie. W wyglądzie jest bardzo ciemne, a w jego bukiecie doszukać można się delikatnych aromatów fiołków, róż, dojrzałych jeżyn i korzennych przypraw. W ustach, trunek zapewnia moc doznań sensorycznych. Jest wyraźne cierpkość, pik...
Wino pochodzi z Agrelo - subregionu prowincji Mendoza w Argentynie, słynącego z wyjątkowego terroir. Trunek cechuje się intensywną, rubinową barwą. W nosie odkryć można atrakcyjne aromaty dojrzałej papryki i mięty jako tło dla dominującej nuty czarnej porzeczki. W ustach Cabernet Franc wyróżnia się ...
Château Lynch-Moussas, pochodzi z regionu Pauillac w Bordeaux. Posiadłość ta klasyfikowana jest w prestiżowej grupie Grand Cru Classé od roku 1855. Trunek przed podaniem wymaga solidnego napowietrzenia. Średnio mocna struktura i powściągliwa intensywność finezyjnego bukietu, którą zawdzięczamy specy...
Château d’Arsac to jedna z najstarszych posiadłości winiarskich w regionie Médoc, jej historia sięga ponad 900 lat wstecz. Położona w prestiżowej apelacji Margaux, posiadłość została nabyta w 1986 roku przez Philippe'a Raouxa i od tego czasu przeszła znaczącą modernizację. Znana jest również wśród m...
McLaren Vale to australijski region winiarski, słynący z produkcji wyrazistych smakowo win czerwonych. Obszar ten charakteryzuje się ciepłym klimatem śródziemnomorskim, idealnym do uprawy winogron Grenache i Shiraz. To właśnie z tych odmian powstało wino Wirra Wirra. W tej kompozycji
Grenache wnos...
Podczas degustacji młodego australijskiego wina Merlot Three Rock, w kieliszku rozpoznać można intensywne aromaty wiśni, powideł śliwkowych i papryki. Na podniebieniu zdecydowanie dominuje rozgrzewający alkohol, a umiarkowanie szorstkie i nieco gorzkawe taniny, dobrze komponują się z wyraźnie wyczuw...
Shiraz "Bull Trader" Reschke to czerwone wino z regionu Coonawarra w Australii Południowej. Trunek charakteryzuje się młodzieńczym wyglądem w szkle i żywymi aromatami owocowymi. Nos tego wina wyróżnia się aromatami dojrzałych śliwek i wiśni, delikatnie podkreślonych nutą przypraw. Po chwili napowiet...
Klasyczne wino z regionu Médoc, którego skład w 70% bazuje na odmianie Cabernet Sauvignon. Trunek cechuje się wyraźnymi, drobnoziarnistymi garbnikami, dobrze zintegrowanym alkoholem i wyczuwalną, równoważącą strukturę, kwasowością. Bukiet jest tutaj łatwy do rozpoznania. Po napowietrzeniu, w kielisz...
Wino w optymalnej fazie dojrzałości, doskonale zrównoważone. Barwa trunku w kieliszku jest ciemna, rubinowa z miedzianymi refleksami. Trunek posiada złożony bukiet, którego spektrum ujawnia się po odpowiednim napowietrzeniu. W nosie rozpoznać można aromaty dżemu z czarnej porzeczki, dojrzałej jeżyny...
Château Moulin de Taffard, prestiżowe Cru Bourgeois z regionu Médoc w Bordeaux. Wino to oceniane jest wyjątkowo dobrze za zbalansowaną strukturę i głębię smaku. Komponowane jest z czterech kluczowych dla regionu odmian winogron - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Petit Verdot. Podczas deg...
Chateau Olivier to jedno z wybitnych win z apelacji Pessac-Leognan sklasyfikowanych w prestiżowej grupie Grand Cru Classé. Winnice w posiadłości zajmują powierzchnię 52 hektarów, a tradycje produkcji sięgają tam XII wieku.Przed degustacją wino wypada dobrze napowietrzyć. Ten młody jeszcze trunek (z ...
Dojrzewanie wina Château Panigon jest obecnie w optymalnym punkcie; trunek w smaku i bukiecie ukazuje pełnię swego charakteru imponując złożonością. Wąchając wino spotykamy się z wyraźnymi nutami dojrzałych jeżyn i czarnych porzeczek, które łączą się harmonijnie z subtelnymi akcentami słodkich przyp...
Château Malausanne, Cuvée Tradition cechuje się bogatym i złożonym bukietem aromatycznym, w którym dominują nuty dojrzałej czarnej porzeczki z wyczuwalnymi akcentami przypraw i ziół. Delikatne nuty dębowe, wynikające z tradycyjnej metody starzenia w beczkach, dodają winu elegancji i harmonii. W usta...
Pago to oznaczenie win o najwyższym poziomie jakości w hiszpańskiej piramidzie winnej. Przykładem win noszącym takie oznaczenie jest Finca Aylés. To unikalny obszar winiarski leżący w północno-wschodniej części kraju, niedaleko Saragossy, między Madrytem a Barceloną. Finca Aylés to jedyne "Vino de P...
Wołowina do rodzaj mięsa, którego bogate walory smakowe i aromatyczne pozwala w pełni docenić kieliszek specjalnie dobrego trunku. Co więcej, wino do wołowiny to dodatek, który ułatwia trawienie nieco cięższych potraw, a także pozwala zamienić każdy posiłek w dostarczającą niezapomnianych wrażeń degustację. Dowiedz się, jakie wino pasuje do wołowiny.
Jakie wino do gotowania wołowiny pasuje najlepiej?
Do gotowania wołowiny powinniśmy podawać wino czerwone wytrawne. W tym przypadku sprawdza się reguła, zgodnie z którą do duszenia mięsa powinniśmy wykorzystać wino, którym z przyjemnością byśmy je popili. Pamiętajmy, że w tym przypadku trunek odgrywa rolę przyprawy. Oznacza to, że od ilości wykorzystanego wina będzie w znacznej mierze zależeć intensywność smaku i aromatu przyrządzanej potrawy. Jakie wino do duszenia wołowiny możemy polecić w szczególności? Sprawdzą się tu np. włoskie trunki z odmian Sangiovese, Nebbiolo czy Montepulciano.
Jakie wino do wołowiny pieczonej?
Idealne wino do wołowiny pieczonej to wino ciężkie, o bogatym owocowo-korzennym bukiecie i przyjemnej cierpkości. W tym przypadku dobrym wyborem może być m.in. wytrawne wino czerwone z Bordeaux, do produkcji którego mistrzowie winiarscy wykorzystują wiele starannie wyselekcjonowanych szczepów winogron.
Jakie wino do pieczenia wołowiny?
Jakie wino do mięsa wołowego wybrać, gdy najdzie nas ochota na upieczenie go w brytfance wraz winem? Do przygotowania tego specjału wywodzącego się z Toskanii warto wykorzystać jedną z odmian wytrawnego wina czerwonego Chianti.
Jakie wino do wołowiny w formie steku?
Do grillowanego lub smażonego steku z mięsa wołowego dobrze podać kupaż win Syrah oraz Grenache produkowany we francuskiej Langwedocji. Doskonałe połączenie można uzyskać także, zestawiając krwisty stek z winem Cabernet Sauvignon pochodzącym z Chile.
Białe wino do wołowiny?
Degustatorzy pragnący połączyć wołowinę z winem białym powinni wiedzieć, że ten rodzaj trunku najlepiej komponuje się z delikatną cielęciną. Interesującym dodatkiem do tego typu mięsa jest np. wino Chardonnay z RPA.
Wybierz doskonałe wino czerwone do wołowiny dzięki Winnicy Lidla.
Zyskaj rabat 20 zł na Twoją rezerwację
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.